zeytin, özellikle 600 metrenin altındaki alçak,meyilli arazi,güneşini alan ,rüzgarını alan alanlarda, daha verimli olur. zeytin ağacı için, yetiştirilmeye elverişli coğrafya; yazları sıcak, kışları ılıman geçen iklimlerdir. zeytin, suyu sever, ama susuzluğa da dirençlidir. Aynı ölçüde verimli olamasa bile, zeytin ağacı, kendisini, bölgenin iklim yapısına uydurmayı başarır.Bu yüzden zeytin ağacına fakir toprakların zengin ağacı derler.İkinci sınıf tarım arazilerini en iyi kullanan bitkilerin başında gelmektedir.
zeytin ağacının en büyük düşmanı, dondur ve -12°C'de cidddi zararlar verebilir.Ancak zeytin ağacını kışa girmeden yapılacak mikro element takviyeleri(uygulamaları),uygulanacak bakırlı çözeltiler ağacın kışa daha dayanıklı girmesini ve mukavemetini artırır.Meyve gözlerinin kışın soğuktan rüzgardan olumsuz etkilenmesini minimize eder. zeytin ağacına, fakir toprakların zengin ağacı denir. Sulanınca (uygun şekilde), verimi artar. Su yetersiz olunca da, ufak-buruşuk tane verir. zeytin ağacı, yayla ve tepelerde iyi gelişir ve bol ürün verir. Böyle yerlerde, yağ oranı da yüksek olur. Sofralık zeytin çeşitleri için düzlük,hafif meyilli arzaziler,güneşini ve rüzgarını alan araziler daha uygundur.
Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye'de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir.